Program 2017 Hösten

 • 27 september, Peter Ullgren, Svenska officerare och kriget i Skåne 1675-1679.
  Föredraget bygger på svenska officersbrev från kriget samt den svenska rikskanslerns stulna krigspost. Peter Ullgren är författare och docent vid Lunds universitet.
 • 25 oktober, Bengt Nilsson, Sockermuseet i Örtofta
  Bengt Nilsson är ansvarig för sockermuseet och har varit med och tagit fram en utställning på Eslövs stadsmuseum. Sockerindustrin var i början av 1900-talet Sveriges största arbetsgivare. Det är många som har anfäder som jobbat med sockret. Inte bara inom själva industrin engagerades många i produktionen. På fälten gick tusentals kvinnor och plockade betor. Landskrona har också en stark koppling genom Justus Tranchell till denna industri.
 • 29 november, Niklas Hertzman, Sjömanshus i ArkivDigital
  Niklas Hertzman från ArkivDigital berättar om vilka möjligheter det finns att forska efter sjömän och fartyg i de handlingar som ArkivDigital har fotograferat av från de svenska sjömanshusen. Från Sjömanshuset i Landskrona ett stort antal volymer för tiden 1784-1942 tillgängliga. Det kan vara lite knepigt att komma igång med släktforskning om sjömän i rullorna, Niklas ger lite tips och visar exempel.
 • 6 december, Carita Hermansson från Minnesbanken på Landskrona Museum, nöjesliv i Landskrona
  Carita Hermansson kommer att berätta om nöjeslivet i Landskrona. Hon visar bilder på de etablissemang som funnits genom åren och berättar vad som försiggått där. Kanske får ni en nostalgisk tillbakablick eller kanske nämns ett ställe där era anfäder träffats. Hur som helst kommer ni kunna se med ny blick på många platser i vår stad.

Datum och lokal för föredragen kan ändras.
Tid och plats: Meddelas i kallelsen via Bokat.se och på hemsidan samt på Facebook.

Månadsmötena kommer från hösten 2017 hållas i Larvilokalen på onsdagar kl. 18:30. Larvilokalen ligger på Larvigatan 19D men kan lättast nås från Kapellvägen (vägen mellan höghusen och Landskrona Kyrkogård). Larvilokalen är vid det mittersta höghuset.