Ålabodarna och DNA-test

Torsdagen den 24 november har vi bjudit in Calle Sundewall som på ett ytterst levande vis berättar om livsöden i det lilla fiskesamhället Ålabodarna och på så vis sammanfattar dess historia. Bok och föredrag berikas av hans stora samling av äldre bildmaterial. Läs hans egna beskrivning i nästa stycke. Efter föredraget som kan vara mellan en timme och en timme och en kvart så kommer det finnas möjlighet att topsa sig och beställa DNA-test. Läs mer om detta längre ner.

Ålabodarna : om ett samhälle och en bok

I juli i år kom min bok om Ålabodarna ut. Man kan säga att jag därmed satte punkt för omkring 35 års insamlande om fiskeläget. Kan vi sälja 50 böcker? Där låg ribban för ett år sedan. Nu drygt tre månader efter att boken släpptes kommer frågan upp om de 1000 vi tryckte räcker. Det har varit en rolig process att söka, sammanställa och skriva en bok om Ålabodarna. Om fiskare, lurendrejare, tegelbruksarbetare, affärsidkare, syföreningskvinnor och så vidare. Eller om hamnbygge, slottsbygge och vägbygge. Utan kunskaper i släkt- och arkivforskning hade boken blivit mycket fattigare på historier om de vanliga människorna.

DNA-test

Det kommer att finnas möjlighet att beställa ett test och topsa sig på plats från ungefär kl. 19:30 (+15 min). Kunniga släktforskaren Hjördis Nilsson från Åsbo Släkt- och Folklivsforskare hjälper till. Testet som finns är från FamilyTreeDNA (det är bara de som erbjuder ”tomma” kit). Vad detta kostar är beroende på vilka test du vill göra. Vi kan förklara skillnaden och tar du ett test kan du alltid beställa fler test senare utan att behöva topsa dig igen. Det brukar vara årets lägsta priser nu kring Black Friday så passa på. Tänk på att du måste göra beställningen och betala på plats och ditt bankkort måste klara internet/utlandsbetalningar. Är ni osäkra så kontakta ert bank/kortbolag i förväg så att allt fungerar när du registrerar ditt nya DNA-kit. Upplåsningen av bank/betalkort för utlandstransaktioner måste ha skett före betalningstillfället. Ifall ni endast vill hjälp med DNA-test så observera att dörren kan var låst och vi inte släpper in förrän föreläsningen är över dessutom kan ni inte ha ätit något en timme innan topsning sker för att testet ska fungera.

Månadsmötet är i ÖV-huset torsdagen den 24 november kl. 18:30. Efter föreläsningen serveras vi kaffe och fralla för 30 kr. Betalning kan ske via SWISH 123 683 45 01 eller kontant men vi måste veta i god tid (20/11) hur många som kommer så att vi kan beställa rätt antal kuvert.

Vi uppskattar också om ni som är medlemmar och får inbjudan via mejl besvarar den även om ni inte planerar delta så vi vet att informationen kommit fram.
Vill ni köpa ett DNA-kit så skriv helst det i ert svar också.

P.S. Vår tidning har levererats från tryckeriet och kommer finnas för avhämtning på månadsmötet och det finns redan möjlighet att hämta ditt exemplar på alla öppet hus träffar på Säbygatan 7.

Ett svar på “Ålabodarna och DNA-test”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.