Här följer ett referat av Niklas Hertzmans föredrag på medlemsmötet den 26 januari 2016. Niklas Hertzman är medarbetare på Arkiv Digital och vice ordförande i Malmö Släktforskarförening.
Niklas inledde med att visa ett imponerande men oläsligt cirkeldiagram över sin egen släkt skapat med MobileFamilyTree. Hålen i hans träd berodde på de vanliga orsakerna: fader okänd och brunna kyrkböcker. Niklas var entusiastisk inför framtidens släktforskning med DNA och gav exempel på dess användning och gjorde reklam för Släktforskningens dag som i år har tema DNA.
Arkiv Digital firade 10 år med att alla (-3) träffades för första gången samtidigt på huvudkontoret i Lyrestad. Arbetet sker ju annars mest på Landsarkivet runt om i landet. Arkiv Digital har utsätts till en av 101 bästa släktforskningstjänsterna i USA och till Gasellföretag av Dagens Industri tre år i rad. Företaget bildades för att kyrkoboksmaterialet som fanns inskannat på mikrofilm och senare överförts till andra format var i svart/vitt som gjorde fuktskadade och på andra sätt skadade sidor oläsliga skulle kunna läsas. Att fotografera originalen med digital kamera i färg var lösningen och det har gjort att mycket material nu är läsbart och att fotografera material som aldrig tidigare skannats in har gjort släktforskarens uppgift ännu lättare och intressantare.
Framtiden för Arkiv Digital innehåller mycket nytt. T.ex. lista över fattiga, husarma och tiggare från 1696. Sådana udda källor kan innehålla den enda informationen om en person och intressanta detaljer. Trots att det finns mycket intressant i statens arkiv kan inte allt fotograferas och allt är inte intressant heller. 2016-01-25 hade Arkiv Digital 58 274 532 bilder i sin tjänst. En meter böcker är ungefär 5000 sidor vilket ger att de fotograferat cirka 11,5 km handlingar. Riksarkivet har cirka 75 mil.
Arkiv Digital ska i framtiden mer fokusera på att ge kunskap om hur källorna kan utnyttjas och skapa sökingångar till materialet. Detta ska den nya versionen av AD programmet bidra till och förutom att bli allmänt mer användarvänlig. Programmet finns redan i beta version alltså en nästan klar testversion. Klicka här för att komma till sidan där den finns. I den finns en lista på öppnade flikar, historik över de senast 100 öppnade och register. Register är den stora nyheten. Nu finns det alltså inte bara bilder utan sökbara register. Det första är ett register över Sveriges Befolkning 1950 skapat ur mantalslängder från 1951 (november 1950). Det fyller ett stort glapp mellan skivorna från 1910 och 1970 och kan användas redan nu. De arbetar för fullt med Sveriges Befolkning 1960. I samarbete med MyHeritage skapar de också ett register utifrån alla husförhörs- och församlingsböcker åren 1880-1920. Programmet kommer också att automatiskt uppdateras vilket gör det lättare att lägga till nya funktioner i framtiden.
Ambition saknas inte och Arkiv Digital har många ideer för framtiden. Utvidgande av projektet med MyHeritage även till åren 1860-1879 och ett bouppteckningsregister för hela Sverige. Register innehåller alltid fel och trots att man anstränger sig för att tvätta bort dem finns det alltid kvar. Men register till många källor är trots det väldigt värdefullt för idag kan man behöva bläddra igenom enorma mängder bilder för att hitta det man söker. Platsregister i olika handlingar som husförhörslängderna är också önskvärt och finns på ett mindre antal böcker.
Idag kan man beställa fotografering av domböcker från Arkiv Digital för 195 kr/volym och sedan läggs de ut i tjänsten efter 5-45 arbetsdagar.
Handlingar man fotograferas just nu inkludera kyrkböcker för åren 1935 till 1945. Detta sker efter att riksarkivet omprövat ett tidigare beslut om vilka böcker man får fotografera. Bouppteckningar fotograferas också och målet är att nå fram till 1960.
Värnpliktskorten är en källa som finns fotograferad men inte är användbar. I husförhör står den värnpliktiges nummer som är en referens till dessa kort som berättar om soldatens hela karriär. Kortet följde med till det distrikt man flyttade och blev kvar där efter man fyllt 47. Korten är inte sorterade på något användbart sätt och därför nästan omöjliga att använda. Register på dessa skulle omedelbart göra en mycket intressant information tillgänglig.
Armens pensionskassa är en källa till information om alla officerare och deras utnämning och deltagande i slag osv.
Justitiekanslerns fånglistor från häkten 1750-1825 är en annan intressant källa med information om var man dömts, för vad och var man avtjänar domen. I Skåne finns Häradshäktenas handlingar också fotograferade.
Vi tackar Niklas Hertzman för hans utmärkta föredrag. Vi var över 40 som intressant lyssnade och några fick ställa frågor till Niklas och hans kollega efter föredraget.